slide show

Šaldorfský Kravák

ŠALDOFSKÝ KRAVÁK

SAUVIGNON BLANC

Ochutnejte vína jedné odrůdy, jednoho ročníku, z jednoho kopce, avšak od různých vinařů, kteří se dokázali dohodnout na společné technologii, láhvi a etiketě!

100% Sauvignon blanc z Kraví hory, historické polohy na posledních výběžcích Českého masivu. Hrozny jsou kvašeny přírodními kvasinkami z vinice. Kravák je tak víno divoké a osobité, bez příkras, prezentující terroir a krásu odrůdy Sauvignon. Zároveň víno oplývá finesou a elegancí.

 

Každoročně první víkend v září, v sobotu odpoledne, při příležitosti uvedení aktuálního ročníku Šaldorfského Kraváku na trh, ochutnávka Kraváků v Šaldorfských sklepech u historického lisu. Hraje cimbálová muzika.

 

 

 

 

Kraváky ročníku 2015:

Arte vini   - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 7,5 g/l, kys.: 6,5 g/l, alk. 12,5%.

Vinařství Koníček   - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 7,4 g/l, kys.: 6,8 g/l, alk. 13,5%.

Víno Náprava  - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 5,7 g/l, kys.: 6,5 g/l, alk. 14,0%.

Vinařství Piálek&Jäger  - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 4,2 g/l, kys.: 6,5 g/l, alk. 13,0%.

Kraváky předchozích ročníků v nabídce vinařů:

ročník 2014, Vinařství Špalek   - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 1,4 g/l, kys.: 6,3 g/l, alk. 12,5%.

ročník 2014, Víno Náprava - pozdní sběr, suché, zbyt.cukr: 1,8 g/l, kys.: 6,7 g/l, alk. 12,0%.

ročník 2012, Víno Náprava - výběr z hroznů, polosladké, zbyt.cukr: 23,6 g/l, kys.: 6,7 g/l, alk. 14,0%.

 

Základní podmínky pro Šaldorfský Kravák - schváleno spolkem Šaldorfské sklepy:

  1. Hrozny pouze odrůdy Sauvignon.
  2. Hrozny pouze z viniční trati Kraví hora u Znojma.
  3. Omezená produkce – jeden keř = jeden litr vína.
  4. Víno vyrobeno v areálu Modrých sklepů (lisování, kvašení, zrání).
  5. Minimální cukernatost hroznů: 21°NM – ověřeno důvěrníkem SZPI (ve vyjímečných ročnících - např. 2014 - po schválení minimální cukernatost 19°NM).
  6. Zatřídění u SZPI jako jakostní víno s přívlastkem.
  7. Maximální zbytkový cukr 9 g/l.
  8. Doba naležení rmutu: 8-72 hodin.
  9. Bez použití enzymů a kvasinek – přirozené kvašení.
  10. Jednotná přední etiketa, jednotná burgundská láhev, jednotná záklopka (povolen šroubový uzávěr).
  11. Uvedení na trh vždy v září následujícího roku.

Vyráběno pod odborným dohledem zmocněnce spolku Šaldorfské sklepy.

Tokajskou úmluvu o podmínkách výroby Šaldorfského Kraváku stvrdili 5. září 2011 podpisem tito šaldorfští vinaři:

AGRODRUŽSTVO NOVÝ ŠALDORF, E.MI.VINO, VINAŘSTVÍ ŠPALEK, VINAŘSTVÍ DOBROVOLNÝ, VINAŘSTVÍ KAREL ŠMUDLA, VINAŘSTVÍ KONÍČEK, VINAŘSTVÍ MOTL, VINAŘSTVÍ PIALEK & JÄGER, VINAŘSTVÍ RODINY PAVLÍKOVY, ARTE VINI, VINAŘSTVÍ VÍTEK JOSEF, VINAŘSTVÍ RODINY NÁPRAVOVY, VINEA Znojmo.

 

Logo ke stažení

Šaldorfský Kravák Sauvignon, láhev ke stažení